“How do you tell a child or teenager what the mother or father is experiencing in the CTI? It is difficult. But what if you develop community access material with a simpler message, which combines text with graphics? With this concern and the impetus given by his passion for drawing was that the intensivist doctor Arturo Briva began to develop CTI notes.
The particularity of these notes is the prominence of the drawings to explain, in this case, how an Intensive Care Center works. It is what is known as Graphic Medicine, a move that began in the United States a few years ago and is gaining momentum in Spain today.

“In Uruguay I know that there are many colleagues who use the graphic part, especially for teaching, but there is no group formed in this regard,” said Briva, who defines drawing as one of his vicis.
This passion came to him from a very young age and led his parents to give him one of the famous correspondence courses advertised in Patoruzú or Isidoro magazines. “It was a very rustic thing, very simple and with a technical quality that doesn’t compare to any real drawing course. But as a child it was a super gift,” he said and confessed to having learned more by copying others.
While today it is defined as a trunk – “what I do are scribbles that I like and a friend like” – about three years ago he became more interested in the application of drawings to graphic medicine to develop -la in Uruguay. “You have to work with the language. It’s not about making a drawing and putting text on it, you have to polish it. It’s not just about making a cartoon,” said the teacher and researcher.
It started with a very simple goal: to try to convey a written idea that is as concrete as possible and reinforce it with images. “Sometimes the drawing says exactly the same as the text or tries to turn it around so that image and text complement each other,” he detailed about what he spreads through his Twitter account (@arturobriva).

It is very useful to appeal to well-known characters or refer to a film because this is more appealing to the recipient, especially if it is an audience outside of medicine. “Someone likes the character, sees it drawn here and pays a little more attention to it than ever going to make a mechanical ventilation“, He said.
This is another point, graphic medicine can be aimed at both professionals and the general public. Today, for example, he considers that it could be very useful to communicate information about the COVID-19[feminine. “De vegades Escoltes parlar de la medicina intensiva i de la COVID amb una visió totalment errada. Si jo envio un missatge súper tècnic i espero que aquest missatge, per al qual es va preparar el 5% de l’Uruguai, ho entengui la resta, vaig per mal camí. En canvi, un missatge més senzill en la càrrega d’informació però no en la qualitat, és molt valuós per a la societat en general “, ha remarcat.
Per això creu fermament que la medicina gràfica pot ser una eina molt poderosa a l’hora de comunicar, sense substituir a un text o un vídeo, sinó complementant-. “Qualsevol via que tinguem per comunicar a la població tenim l’obligació d’aprofitar-la. Si amb aquesta eina algú entén una mica més mica essencialment complex de la medicina és un golàs “, ha afegit.

novel·les gràfiques
Briva va explicar que la medicina gràfica també desenvolupa la idea de fer una mena de telenovel · les amb alguna patologia o vivència com a punt de partida. És una cosa més complex que el intensivista imagina que podria fer més endavant.
A Uruguai, qui realitza una cosa que se li acosta molt és el neurocirurgià i docent Fernando Martínez. Breu Història Il·lustrada de les Neurociències és una iniciativa que va encarar al costat del seu col·lega argentí Luis Domitrovic.
“Luis és neurocirurgià i radiòleg, dibuixant metge i tremendament talentós i intel·ligent. Ha guanyat premis de dibuix i de pintura “, ha assenyalat Martínez del seu soci, radicat a Espanya i amb el qual fa anys va començar a fer caricatures amb textos no mèdics.
Una vinyeta en la qual Don Quixot i Sancho Panza lluitaven contra molins de vent a l’estil Transformadors va ser el disparador perquè se’ls ocorregués apel·lar al gràfic per a informar sobre la història de l’especialitat. Així, Martínez s’encarrega dels textos. Domitrovic els revisa i busca la forma d’il·lustrar-los.
Venien a bon ritme fins que es van veure obligats a parar per atendre responsabilitats vinculades a la pandèmia.
“Hem fet des de l’inici de la història fins Claudio Galen. Quan tinguem temps qualsevol dels dos ho anem a enganxar de tornada “, va explicar Martínez.

Domitrovic publica al seu blog (ladvic.com/blog) I Martínez difon el seu material en el seu Twitter (@fermartneuro) Ia través de la Societat Uruguaiana de Neurocirurgia.
“M’han dit ‘che, que bo que està això, és entretingut’ o ‘jo el llegeixo amb la meva néta perquè li agraden els dibuixets i és la meva manera d’anar introduint-la en la medicina'”, va relatar el neurocirurgià sobre les repercussions d’una iniciativa que apunta el públic en general i que, per tant, no inclou llenguatge tècnic excepte quan no hi hagi més remei.
Les repercussions vénen sent molt bones i fins i tot hi ha col·legues que s’han ofert a col·laborar.
Des de la seva paper de docent, Martínez va avaluar que aquesta és una molt bona forma de transmetre coneixement perquè fa més amè l’aprendre. “Em diverteix veure a Aristòtil o Hipòcrates com una caricatura i no com un senyor molt circumspecte donant càtedra de tot el que sabia. Em entreté, m’allibera bastant el cap i em permet encarar el treball d’una altra manera “, va comentar a El País. Però el que més li agrada són les devolucions que rep, coses com “mai a la vida hagués llegit neurociència, però així com ho estan presentant m’agrada”.
Neurociència en il·lustracions
“El nostre objectiu és explicar-los amb text i dibuix, els principals fets històrics que van marcar a les neurociències, així com els personatges més destacables i les aportacions que van fer a el coneixement de el sistema nerviós”, diuen en la seva introducció de Breu Història Il·lustrada de les Neurociències els neurocirurgians Fernando Martínez i Luis Domitrovic, Un uruguaià i un argentí que practiquen la Medicina Gràfica.