6 questions many still have about the COVID-19 vaccine

Since the pandemic of COVID-19[feminine accelerar el desenvolupament, fabricació i distribució de vacunes contra la novella malaltia, entre la població ha hagut dubtes sobre la seva eficàcia.

Així i tot, ja aprovades les primeres dues als Estats Units -Pfizer i Moderna- i amb altres en procés de demanar l’endós de govern federal, la vacunació va en progrés, amb una alta demanda de dosi per ajudar a combatre els casos de coronavirus que segueixen registrant.

A continuació, algunes de les interrogants que encara persisteixen:

1. Em puc contagiar després vacunar-me?

-Sí, la protecció que ofereix la vacuna no és immediata. Les úniques dues vacunes actualment aprovades als Estats Units requereixen dues dosis, amb diverses setmanes entremig, 3 la de Pfizer-quatre la de Moderna. Ja completada la segona dosi, s’ha d’esperar dues setmanes per a l’adquisició de la immunitat completa de la vacuna. A més, la persona va poder haver-se contagiat pocs dies abans o després de vacunar-se. A Puerto Rico, a l’igual que en altres països, s’han documentat diversos casos de persones infectades a l’poc temps de ser vacunades.

2. Les persones ja vacunades que viatgin poden presentar un certificat de vacunació, amb les dues dosis, o així i se’ls exigirà el resultat d’una prova diagnòstica (molecular)?

-El govern federal encara no s’ha expressat a l’respecte. No obstant això, els Centres per al Control i Prevenció de Malalties (CDC) van emetre una directriu per demanar una prova negativa d’COVID-19 a tots els viatgers que arribin a Estats Units amb avió. La directriu, que entrarà en vigor el 26 de gener, busca evitar que els viatgers introdueixin nous ceps de virus. La prova s’ha de fer tres dies abans de el vol. Es va informar, a més, que els viatgers podran oferir informació d’infecció prèvia de virus i si ja van superar la malaltia.

3. Una persona vacunada contra el COVID-19 pot llançar positiu a proves de laboratori per detectar el virus?

-No, ni les dues vacunes actualment aprovades als Estats Units ni les que s’espera que siguin endossades pròximament provocaran que una persona doni positiu a proves de virus. No obstant això, segons els CDC, hi ha una possibilitat que les persones vacunades donin positiu a algunes proves d’anticossos que indiquen que va tenir infecció prèvia i tenen alguna protecció contra el coronavirus.

4. Les persones infectades amb coronavirus s’han de vacunar per tal com?

-Els CDC i experts en el tema havien advertit que persones ja contagiades havien d’esperar, al menys, 90 dies abans de vacunar-se, ja que la malaltia brinda una protecció natural per aquest temps. No obstant això, els CDC van advertir que, a causa de el risc de reinfecció, les persones prèviament contagiades no havien d’esperar aquests tres mesos per vacunar-se.

5. Persones vacunades han de seguir amb el protocol per evitar el contagi, com a ús de mascaretes, distanciament social i rentat de mans?

-Encara que les dues vacunes contra el COVID-19 als Estats Units ofereixen una alta protecció contra el virus (95% la de Pfizer i 94% la de Moderna), sempre hi ha possibilitat d’infecció o reinfecció de virus. A més, el risc de contagi continua alt mentre no hi hagi una immunitat de ramat, amb un 70% a 80% de la població vacunada. Per això, es recomana la continuació de les mesures de prevenció de virus, fins i tot entre persones vacunades.

6. La vacuna és obligatòria?

-El govern federal no la requereix. No obstant això, els CDC adverteixen que, a alguns professionals de la salut i treballadors essencials, els seus patrons podrien requerírsela, basat en alguna llei estatal. Així i tot, podria haver excepcions a la vacuna, com per creences religioses. El 16 de desembre, la Comissió per a la Igualtat d’Oportunitats en l’Ocupació va confirmar que un requisit de vacunació contra el virus per si sol no violaria la Llei sobre Nord-americans amb Discapacitats. Aquesta llei prohibeix als ocupadors realitzar alguns tipus d’exàmens mèdics.

Fonts consultades: Víctor Ramos, president de Col·legi de Metges Cirurgians; Miguel Colom, expresident de la Societat de Malalties Infeccioses, i CDC.

.Source