The pandemic of the COVID-19[feminine ha afectat no només el benestar físic dels peruans, sinó la seva salut mental. Mesures com la quarantena social i les restriccions de l’lliure trànsit han potenciat aquest malestar.
La metge psiquiatre Vanessa Herrera explica que la crisi sanitària mundial i la quarantena van generar una “afectació que s’està evidenciant en la major presència d’indicadors d’estrès negatiu, problemes d’insomni i de conflictes en la família com l’adaptació, fatiga pandèmica”.
“(Així ho esmenta) Un estudi inicial de l’Ministeri de la Salut, on es veu indicadors com ansietat i depressió. […] Also people who have had multiple losses, work, significant family, social space, socialization as in adolescents and young people who are in the risk group, as well as the elderly who see many of their friends, neighbors , comrades who are dying, “he adds.
One of the groups that has been most affected by the pandemic, in relation to his mental health, It is the health personnel who attend to cases COVID-19[feminine en àrees crítiques com les unitats de cures intensives (UCI).
La psicòloga clínica Giuliana Rivera esmenta que després d’un any de pandèmia, aquesta ha impactat en el personal de primera línia. “Des quadres d’ansietat, irritabilitat, problemes per agafar el son, por”, esmenta.
“Considero que molts d’ells podrien estar experimentant la síndrome de l’ burnouto d’estar cremat, que consisteix en un estat d’esgotament físic, mental i emocional causat pel cansament psíquic i l’estrès que clarament sorgeix per la pandèmia i per les dificultats que es presenten a nivell laboral: al no poder ajudar més la gent , la manca de recursos i per què ens està sobrepassant la pandèmia “, sosté.
No obstant això, esmenta Rivera, malgrat que els professionals de la salut, per formació, “estan acostumats a bregar amb les emergències i la mort, mai havien estat davant d’un risc de la seva pròpia vida, veient que la vida dels seus col·legues es apagava dia a dia, que ells podrien ser portadors de virus i que la seva família podria contagiar-se o morir “. “Estan experimentant una càrrega major a la que qualsevol ciutadà”, ressalta.
Per la seva banda, la psicòloga Cecília Juscamaita ressalta que en el cas de el personal de salut de primera línia que són pares de família han presentat dificultats per relacionar-se amb els seus fills.
“Els fills poden estranyar als seus pares i demanar atenció. És summament important que les persones que han treballat a primera línia puguin rebre suport emocional i constant, que permeti canalitzar totes les seves emocions i vivències que han experimentat durant aquest últim any “, afirma.
MESURES PREVENTIVES
Herrera esmenta que per tenir cura de la nostra salut mental hem d’intensificar l’autocura, principalment durant la pandèmia de la COVID-19[feminine, Amb “una higiene el somni, tractant de balancejar el temps que tinguem a la feina amb el treball domèstic, distribuint rols, parlant amb els nostres familiars”, ressaltant l’activitat física, les activitats d’oci saludable, etc.
“Els més afectats són, en general, la gent gran, nens, adolescents, joves, que estan en el context de desenvolupament psicosocial amb una alta interacció social i que es veu frenat davant la tancada. Així mateix, les persones que tenen discapacitat, de pobresa, que estan en situació d’alt risc, que ja tenen malalties cròniques i no han pogut acomiadar-se dels seus éssers estimats en aquest context “, sosté.
L’especialista afegeix que entre els principals signes que ens ajudin a identificar algun problema de salut mental és l’augment d’episodis diaris d’insomni persistent.
“Em sento trist, no em puc concentrar i això afecta la meva vida, el meu funcionament a casa, amb els meus companys de treball, en les activitats que faig diàriament, estrès, ansietat, pensaments suïcides són indicadors preocupants que hem de prioritzar i actuar el més aviat possible: anar acudint a centre de salut més proper, a el servei de salut mental comunitària més propera “, finalitza.
Butlletí Tot sobre el coronavirus
La COVID-19 ha posat en alerta a tots. Subscriu-te al nostre newsletter Tot sobre el coronavirus, on trobaràs les dades diàries més rellevants de país i de el món sobre l’avanç de virus i la lluita contra la seva propagació.
NUESTROS PODCASTS
espai Vital
Quan arribaria la tercera onada per la COVID-19 a l’Perú?
Un any després del primer confinament total per la pandèmia de coronavirus, la major part d’Itàlia torna a estar confinada amb la prohibició de sortir de casa si no és per treballar o motius de necessitat, això a causa de l’increment de casos de COVID-19. Tindrem tercera onada al Perú? El Dr Elmer Horta va explicar que això passaria quan canviï el clima al país, a més de l’expansió de les variants pel virus.