International writing – Coronavirus infections continue to grow and this Sunday exceeded 88 million in the world, a trend that has been further increased by the ease of transmission of the new British strain of COVID-19[feminine, Especialment a Europa, el que ha portat a bona part dels països a augmentar les restriccions per frenar la pandèmia.
Un dia després que les morts van marcar un rècord global diari de 15,500, amb un total fins ara d’1.9 milions, COVID-19 va seguir imparable amb 802,000 nous contagis en l’última jornada, una de les xifres més altes en el que va de pandèmia , segons de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), de manera que, a l’espera dels avenços de la vacunació, se segueixen implementant mesures preventives.
Encara que segons l’OMS, ia diferència de l’clar ascens a Amèrica, Àfrica i Àsia, a Europa la corba és més estable, la veritat és que al Vell Continent preocupen els nous positius, especialment per culpa de la variant de virus en el Regne Unit, país que va superar els 3 milions de casos i presenta un creixement en xifres rècord.
Una situació que ja va provocar el passat 4 de gener que el primer ministre Boris Johnson decretés de nou una quarantena estricta, cosa que es pot estendre a bona part d’Europa, que entre divendres i dissabte va tenir 273,000 contagis i 6,000 decessos.
Malgrat que França (2.840.000 de contagis), Itàlia (2.270.000) i Espanya (2 milions) no han tornat als màxims de novembre, la corba de positius diaris ha tornat a ascendir, el que se suma a unes unitats de cures intensius cada vegada més saturats, dificultant el retorn d’activitats com les classes presencials després del parèntesi nadalenc.
Així, el Regne Unit va tancar les escoles, excepte per als alumnes vulnerables o fills de treballadors essencials; les regions italianes s’han anat sumant a l’ajornament de la volta a les classes presencials a secundària, que el Govern central havia fixat per al 7 de gener i després va córrer fins a aquest dilluns, i Països Baixos planteja endarrerir més enllà de l’18 de gener la volta a les classes presencials.
Amèrica, contra la primera, la segona i la tercera onada
A Amèrica, encara que bona part dels països encara segueixen en la primera onada de la pandèmia, alguns ja han arribat a la tercera, com Cuba, que va marcar aquest diumenge un rècord diari de contagis per tercera jornada consecutiva, amb 388, per la qual cosa des d’avui mateix s’exigeix una prova PCR negativa a tots els viatgers que arriben a país.
A més, tres persones van morir dissabte, una dada diari que no es presentava des de setembre, un reflex d’un repunt per culpa, segons les autoritats, de la indisciplina i l’incompliment de les mesures sanitàries, de manera que es va fer marxa enrere en la desescalada en diverses províncies, entre elles l’Havana, i el retorn de restriccions de les activitats públiques i noves limitacions en el transport públic.
Xile, al seu torn, ha superat avui per tercer dia consecutiu la barrera dels 4,000 casos diaris, el que evidencia l’avanç de la segona onada de la pandèmia iniciada fa un mes.
“Cap regió disminueix els seus nous casos en els darrers 7 i 14 dies, i Magallanes (a l’extrem sud) continua presentant la taxa d’incidència per 100.000 habitants més alta a nivell país”, segons el Ministeri de Salut.
Fa set setmanes va començar a incrementar-se el nombre de contagis a Xile, especialment a la capital, el que va obligar a decretar una quarantena els caps de setmana a la major part de Santiago, on viuen més de 7 milions de persones.
A Perú la situació també és complexa, amb la confirmació aquesta setmana del primer cas del cep britànica i la tornada a xifres de més de 2,000 casos diaris tant divendres com dissabte, de manera que el president Francisco Sagasti no descarta tornar a una quarantena estricta, encara que aquest diumenge va assegurar que “és una opció extrema, encara”.
Forts límits aeris a Vietnam
Mentre a Àsia, Vietnam limitarà severament els vols d’arribada fins després la festivitat de l’Tet (l’any nou lunar vietnamita que aquest any se celebrarà el 12 de febrer) a l’detectar noves variants de COVID-19 en altres països.
El primer ministre de país, Nguyen Xuan Phuc, va emetre una directiva aquest cap de setmana segons la qual només es permetrà aterrar a vols “veritablement necessaris” que hagin estat aprovats específicament per cinc ministeris i el mateix mandatari.
Gràcies als seus primerenques i estrictes mesures de confinament i a el tancament de fronteres, Vietnam, amb 95 milions d’habitants, ha estat un dels països de l’món menys afectats per la pandèmia, amb només 1,513 casos i 35 morts.
I a l’Orient Mitjà, Israel va superar aquest diumenge els mil pacients hospitalitzats en estat greu, un rècord des de l’inici de la pandèmia.
La xifra de 1,029 malalts en condició crítica va més enllà dels 800 pacients greus que les autoritats van marcar com a línia vermella per a la sostenibilitat de el sistema de salut, una cosa que es dóna mentre el país segueix amb la campanya de vacunació més veloç de l’món: uns 1,8 milions de persones (al voltant d’una cinquena part de la població) ja van rebre la primera dosi de la vacuna.
El Govern no ha aconseguit frenar la creixent tercera onada de contagis i va endurir el divendres les mesures restrictives de l’confinament, vigent des de fa dues setmanes i que s’estendrà almenys fins al pròxim 21 de gener, amb limitacions que inclouen que la població no pot anar més enllà d’un quilòmetre dels seus domicilis i el tancament de tots els comerços no essencials i els centres educatius.