The head of the World Health Organization on Monday criticized the benefits and inequalities of vaccines from drug manufacturers, saying it was “not right” that younger and healthier adults in rich countries it is vaccinated COVID-19[femininedavant la gent gran o els treballadors sanitaris dels països més pobres. El director general, Tedros Adhanom Ghebreyesus, va dir que la majoria de fabricants de vacunes s’han orientat a llocs on “els beneficis són més alts”.
Tedros va iniciar la reunió del consell executiu d’una setmana de l’OMS, pràcticament des de la seva seu central de Ginebra, lamentant que un país pobre va rebre només 25 dosis de vacuna mentre que s’han administrat més de 39 milions de dosis en gairebé 50 països més rics.
“Només s’han donat 25 dosis en un país amb ingressos més baixos, no 25 milions, ni 25.000, només 25. Necessito ser contundent: el món està a la vora d’un fracàs moral catastròfic”, va dir Tedros. No va especificar el país, però una portaveu de l’OMS el va identificar com a Guinea.
“És correcte que tots els governs vulguin prioritzar la vacunació dels seus propis treballadors de la salut i de les persones grans”, va dir. “Però no és correcte que els adults més joves i sans dels països rics siguin vacunats abans que els professionals de la salut i la gent gran dels països més pobres. Hi haurà prou vacuna per a tothom”.
Tedros, un etíop que porta el seu primer nom, va aclamar, tot i això, l’assoliment científic de la implantació de vacunes contra el coronavirus menys d’un any després de l’erupció de la pandèmia a la Xina, on ara s’ha desplegat un equip recolzat per l’OMS per examinar els orígens del coronavirus.
“Les vacunes són el tret al braç que tots necessitem, literalment i figurativament”, va dir Tedros. “Però ara ens enfrontem al perill real que, tot i que les vacunes aporten esperança a alguns, es converteixen en un altre maó de la paret de la desigualtat entre els mons del món que tenen i no tenen”.
Va assenyalar que el programa COVAX, recolzat per l’OMS, que té com a objectiu fer arribar les vacunes a tots els països, rics o pobres, segons les necessitats, ha assegurat fins ara 2.000 milions de dosis de vacuna de cinc productors i opcions per a mil milions de dosis més.
“Tenim l’objectiu de començar els lliuraments al febrer”, va dir. “COVAX està preparat per lliurar el que va ser creat.”
Aquesta data objectiu podria ser una comanda elevada, perquè un productor clau de vacunes per al món en desenvolupament – el Serum Institute de l’Índia – no ha confirmat una data i va predir que el seu llançament podria no tenir lloc abans de març o abril.
En les seves declaracions inicials, Tedros va emetre algunes de les seves paraules públiques més dures fins als fabricants de vacunes, criticant els “acords bilaterals” entre ells i els països que l’OMS diu que poden esgotar l’eficàcia de la instal·lació COVAX – i va anar més enllà per plantejar la qüestió dels beneficis.
“La situació es veu agreujada pel fet que la majoria dels fabricants han prioritzat l’aprovació reguladora als països rics, on els beneficis són més elevats, en lloc de presentar expedients complets a l’OMS”, va dir.
Això semblava al·ludir a l’escassetat de dades que l’agència de salut de l’ONU diu que ha rebut dels fabricants de vacunes perquè l’OMS pugui aprovar els seus trets per a un ús més ampli d’emergència.
Després de la el nombre global de morts del COVID-19 havia superat els 2 milions divendres, el secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, va implorar a les principals economies mundials que s’asseguressin que la distribució de les vacunes sigui equitativa.
“Les vacunes arriben ràpidament als països amb ingressos elevats, mentre que els més pobres del món no en tenen cap. La ciència té èxit, però la solidaritat fracassa”, va dir. “Els governs tenen la responsabilitat de protegir les seves poblacions, però el” vaccinacionalisme “es venç a si mateix i retardarà la recuperació global”.
El doctor Clement Martin Auer, membre de la junta directiva d’Àustria, va tenir paraules i preguntes agudes per a GAVI, l’Aliança de la Vacuna, que també amb la Coalition for Epidemic Preparedness Innovations lidera l’esforç sobre COVAX.
Tot i qualificar els seus principis d’accés igualitari a les vacunes com una “idea fantàstica”, Auer va acusar COVAX de ser “lent” i incapaç de tancar “un nombre crucial” de contractes. Va defensar la Unió Europea, que compta entre els seus 27 membres amb molts dels països més rics del món, per aconseguir vacunes per als seus 450 milions de ciutadans i ser “l’únic donant més gran” en donar suport a COVAX.
“Estàvem, a la Unió Europea, escèptics que GAVI-COVAX tenia els mitjans i les capacitats per complir les seves tasques i negociar els contractes necessaris i garantir les necessitats dels nostres ciutadans”, va dir Auer, i va afegir que la direcció de COVAX havia “rebutjat” propostes negociades per GAVI i la UE.
Va dir que GAVI-COVAX a principis de l’any passat no havia inclòs vacunes contra l’ARNm com les desenvolupades per Pfizer-BioNTech i Moderna a la cartera de COVAX.
“Aquest va ser un error important, tenint en compte que els ARNm són els primers en el mercat i els estàndards d’or pel que fa a les vacunes contra el COVID”, va dir Auer.
L’OMS ha aprovat Pfzier-BioNTech per a ús d’emergència contra el coronavirus i podria aprovar Moderna aquesta setmana.
El doctor Bruce Aylward, assessor especial de Tedros, va dir que l’OMS estava en “discussions detallades amb Pfizer. Creiem que ben aviat tindrem accés a aquest producte”. Va dir que les vacunes d’ARNm són “importants”, però són “extremadament difícils”, al·ludint als requisits de la cadena de fred, entre altres coses, i que són “extremadament cares”.
“El que pretenem és vacunar el 20% del món, almenys, aquest any i, de manera més ideal,” va dir Aylward. “Estem en una bona posició per sortir amb les vacunes a nivell mundial. Només necessitem l’assistència dels nostres estats membres en particular per assegurar-nos que això es converteixi en realitat”.
En notícies relacionades amb la vacuna, Israel ha pactat un acord amb Pfizer, prometent compartir vastes dades mèdiques amb el gegant internacional de les drogues a canvi del flux continuat de la seva vacuna difícil d’aconseguir.
Els defensors afirmen que l’acord podria permetre a Israel convertir-se en el primer país que vacuna la major part de la seva població, alhora que proporciona una valuosa investigació que podria ajudar a la resta del món. Però els crítics diuen que l’acord suscita grans preocupacions ètiques, incloses les possibles violacions de la privadesa i l’aprofundiment de la divisió mundial en l’accés a les vacunes contra el coronavirus.
A causa de l’emmagatzematge ultra-fred necessari per a la vacuna Pfizer, és més car i difícil d’utilitzar que alguns rivals, inclosa la vacuna Oxford-AstraZeneca, però els estudis demostren que és molt eficaç. Els mitjans israelians han informat que Israel va pagar almenys un 50% més que altres països per la vacuna Pfizer.